Home

About us

Iyengar Yoga

Iyengar Yoga for kids

Timetable

Seminars

Retreats

Workshops

Ινδική Φιλοσοφία

Σανσκριτικά

Articles

Gallery

Links

Contact us

Ινδική Φιλοσοφία

Εβδομαδιαία ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΝΔΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

Για 7η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Κέντρο Ινδικών και Ελληνο-Ινδικών Σπουδών Αθηνών διοργανώνουμε 3 κύκλους διδασκαλίας γύρω από την ινδική φιλοσοφία με τον Ινδολόγο καθηγητή και συγγραφέα Δημήτρη Βασιλειάδη, Διδάκτορα της Φιλοσοφίας και των Θρησκευμάτων (Πανεπιστήμιο του Μπεναρές).

 

Τα μαθήματα είναι ειδικά διαμορφωμένα για τη θεωρητική κατάρτιση μαθητών και δασκάλων της γιόγκα, ωστόσο απευθύνονται σε οποιονδήποτε διαθέτει βασικές γνώσεις ινδικής φιλοσοφίας. Γενικότερα, κύκλοι μαθημάτων έχουν αναπτυχθεί στα παρακάτω θέματα:

 

 * Η ΒΕΔΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ * ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΟΥΠΑΝΙΣΑΔΩΝ * ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΜΠΑΓΚΑΒΑΤ ΓΚΙΤΑ * ΤΑ ΕΞΙ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ * ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΣΑΝΚΥΑ ΚΑΡΙΚΑ * ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ ΣΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΑΝΤΖΑΛΙ * ΚΑΣΜΙΡ ΣΑΪΒΙΣΜ (ΜΟΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΝΤΡΑ) * ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΣΙΒΑ ΣΟΥΤΡΑ & ΣΙΒΑ ΣΑΜΧΙΤΑ * ΜΑΧΑΓΙΑΝΑ ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ (ΣΟΥΝΥΑΒΑΝΤΑ & ΒΙΓΚΙΑΝΑΒΑΝΤΑ) * ΤΖΑЇΝΙΣΜΟΣ * ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΙΝΔΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ

 

Φέτος συνεχίζουμε με τη μελέτη των Spandakārikās του Vasugupta και της Spandanirṇaya του Kṣemarāja, όπου μελετάμε και φιλοσοφούμε γύρω από τη φύση του πρωταρχικού παλμού της θείας συνείδησης. Η μελέτη μας ξεκίνησε ήδη από τα τέλη Μαρτίου 2017 και θα συνεχιστεί από τον Οκτώβριο του 2017 και για όσο χρειαστεί μέχρις ότου ολοκληρωθεί η σπουδή του κειμένου.

 

Ο κύκλος αυτός αποσκοπεί να προσφέρει σε δασκάλους και μελετητές της γιόγκα μια βαθύτερη γνώση και κατανόηση των βασικών κειμένων της γιόγκα. Τα μαθήματα απευθύνονται σε άτομα που έχουν βασικές γνώσεις της φιλοσοφίας της γιόγκα και ξεκινούν την Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 και θα γίνονται κάθε Πέμπτη, 11:00-12:30 στην αίθουσα του Shakti Yoga Studio στο Μετς.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές παρακαλώ στείλτε μέιλ στο info@shakti.gr ή στο indogreekstudies@gmail.com

 

ΝΒ: Μπορείτε να ενημερωθείτε για τους κύκλους μαθημάτων ινδικής φιλοσοφίας όλων των επιπέδων από τον Δρ Δημήτρη Βασιλειάδη στην ιστοσελίδα της ΕΛΙΝΕΠΑ.

 

 

 

 

Μηνιαίες Διαλέξεις στην Ινδική Φιλοσοφία

 

Το Shakti Yoga Studio σε συνεργασία με το Kέντρο Ινδικών και Ελληνο-Ινδικών Σπουδών Αθηνών διοργανώνει 8 διαλέξεις ινδικής φιλοσοφίας με τον ινδολόγο καθηγητή και συγγραφέα Δρ Δημήτρη Βασιλειάδη. Οι φετινές διαλέξεις, με θέμα: «Εισαγωγή στην τριαδική διδασκαλία του Σαϊβισμού», απευθύνονται σε μαθητές και δασκάλους της γιόγκα αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να αποκτήσει μία σφαιρική γνώση γύρω από το αντικείμενο της ινδικής φιλοσοφίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα στους αιώνες, από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας.

 

Ειδικότερα, οι διαλέξεις θα εστιαστούν στις διαλογιστικές μεθόδους και πρακτικές της γιόγκα που αναπτύχθηκαν μέσα από την παράδοση της αυτο-αναγνώρισης (pratyabhijnya) του Σαϊβισμού του Κασμίρ. Κεντρική θέση αυτής της φιλοσοφίας αποτελεί το ότι τα πάντα είναι έκφραση της απόλυτης συνείδησης (Σίβα) και ότι είναι δυνατόν μέσα από συγκεκριμένες μεθόδους και πρακτικές να αναγνωρίσουμε αυτήν τη θεμελιώδη πραγματικότητα και να ελευθερωθούμε από τα δεσμά που μας περιορίζουν συνειδησιακά, νοητικά και σωματικά στην παροδική ατομική μας υπόσταση.

 

Όσοι μαθητές ολοκληρώσουν την παρακολούθηση και των 8 διαλέξεων λαμβάνουν πιστοποίηση σπουδών από το Κέντρο Ινδικών και Ελληνο-Ινδικών Σπουδών Αθηνών. Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα του Shakti Yoga Studio μία φορά τον μήνα, ημέρα Σάββατο και ώρα 13:00-15:00 τις ακόλουθες ημερομηνίες:

 

 

2017-2018

Θέμα: Εισαγωγή στην Τριαδική Φιλοσοφία του Σαϊβισμού

 

1. Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017

2. Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017

3.Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018

4. Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018

5. Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018

6. Σάββατο, 21 Απριλίου 2018

7. Σάββατο, 19 Μαΐου 2018

8. Σάββατο, 8 Ιουνίου 2018

 

ΝΒ: Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα αλλαγής των παραπάνω ημερομηνιών.

 

 

2016-2017

Θέμα: Εισαγωγή στη Φιλοσοφία της Γιόγκα

 

1. Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

2. Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016

3. Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

4. Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

5. Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017

6. Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017

7. Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

8. Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

 

ΝΒ: Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα αλλαγής των παραπάνω ημερομηνιών.

 

 

2015-2016

Θέμα: Εισαγωγή στην Ινδική Φιλοσοφία

 

1. Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015

Συγκριτική Παρουσίαση της Ελληνικής και Ινδικής Φιλοσοφίας

Σχέση μεταξύ ελληνικής και ινδικής φιλοσοφίας. Ιστορικές επαφές, ιδεολογικές ομοιότητες και διαφορές. Μελέτη κειμένου: Οι Έλληνες στην Ινδία, Έλληνες και Βουδισμός.

 

2. Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015

Ακολουθώντας τον Φυσικό Νόμο – Η Βεδική Αντίληψη της Ζωής

Οι τέσσερις Βέδες, η σανσκριτική γλώσσα, η βεδική φιλοσοφία, η βεδική εκπαίδευση, μοναχισμός και κοινωνία, οι τέσσερις σκοποί της ζωής, οι τέσσερις κοινωνικές τάξεις (κάστες). Μελέτη κειμένου: Ο Ύμνος της Δημιουργίας.

 

3. Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016

Από την Τελετουργία στη Γνώση – Η Φιλοσοφία των Ουπανισάδων

Η μετάβαση από την τελετουργία στη γνώση, η μυστική διδασκαλία, Βράχμα και Άτμα, τα τέσσερα μεγάλα ρητά, Μάγια ή Άγνοια, οι κυριότερες Ουπανισάδες. Μελέτη κειμένου: Ισαβάσια Ουπανισάδ.

 

4. Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016

Ινδικά Έπη – Το Τραγούδι του Κρίσνα

Η ένωση της βεδικής με τις αυτόχθονες ινδικές θρησκείες, η Ραμαγιάνα και η Μαχαμπαράτα, η γιόγκα στην Μπαγκαβάτ Γκίτα (Γνώση, Δράση, Αφοσίωση). Μελέτη κειμένου: Μπαγκαβάτ Γκίτα.

 

5. Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016

Οι Ανορθόδοξοι: Βουδισμός, Τζαϊνισμός, Υλισμός

Η γνωσιολογική, μεταφυσική και ηθική φιλοσοφία του ινδικού υλισμού (Charvaka), Τζαϊνισμός (anekantavada, syadvada, δέσμευση και απελευθέρωση), Βουδισμός (η διδασκαλία του Βούδα, αρχικές και μεταγενέστερες σχολές στην Ινδία, το Θιβέτ και την Ιαπωνία, Νιρβάνα). Μελέτη κειμένου: Νταμαπάντα.

 

6. Σάββατο, 16 Απριλίου 2016

Ορθολογισμός και Ρεαλισμός – Οι Ορθόδοξες Βραχμανικές σχολές

Βαϊσέσικα, Νιάγια, Μιμάμσα, Γιόγκα (τα οκτώ βήματα της γιόγκα του Πατάντζαλι) και Σάνκυα (η θεωρία της αιτιότητας, ψυχή και φύση: δύο αιώνιες πραγματικότητες, τα τρία γκούνας, δέσμευση και απελευθέρωση). Μελέτη: Σάνκυα Καρίκα, Γιόγκα Σούτρα.

 

7. Σάββατο, 28 Μαΐου 2016

Βεδάντα και Τάντρα

Οι σχολές και η φιλοσοφία της Βεδάντα. Η ανάπτυξη της ταντρικής παράδοσης, οι ταντρικές σχολές, φιλοσοφία της Τάντρα. Μελέτη: Αβαντούτα Γκίτα, Σίβα Σούτρα.

 

8. Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016

Σύγχρονοι Ινδοί Φιλόσοφοι, Μαχάτμα Γκάντι και Ραβιντρανάθ Ταγκόρ

Αναγέννηση, νεοϊνδουισμός, νεοβουδισμός, γκουρού, επιρροές από και προς τη Δύση. Μελέτη: Μαχάτμα Γκάντι, Ραβιντρανάθ Ταγκόρ.

 

ΝΒ: Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα αλλαγής των παραπάνω ημερομηνιών.