ShaktiYogaStudio

«Η αφοσίωσή μου στη γιόγκα είναι το μοναδικό μου κίνητρο»

BKS Iyengar

haris lironi christos pavlou
Shakti Yoga Studio Με έμπνευση και φωτεινό οδηγό τη γυναικεία φύση και ενέργεια, το 2006 δημιουργήθηκε ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Shakti και το Shakti Yoga Studio, ένας χώρος που ξεχωρίζει για την αυθεντικότητα και αφοσίωσή του στη μελέτη και πρακτική της Iyengar γιόγκα. Δημιουργία του Χρίστου και της Χάριτος, που βρέθηκαν να συμπορεύονται στο ίδιο μονοπάτι της πανάρχαιας φιλοσοφίας και αρχαίας τέχνης της γιόγκα και μετά από πολλά χρόνια εξάσκησης, αυστηρής εκπαίδευσης και απαιτητικών εξετάσεων έχουν πιστοποιηθεί στη μέθοδο Iyengar και συνεχίζουν να εκπαιδεύονται ώστε να διατηρούν και να ανεβάζουν το επίπεδό τους.
Shakti: από τη σανσκριτική ρίζα शक् (śak), που σημαίνει «δύναμη, ισχύς, ενδυνάμωση». Στα σανσκριτικά είναι η θηλυκή ενέργεια, η αρχέγονη κοσμική ενέργεια που θεωρείται ότι περικλείει τις ισχυρές δυνάμεις που κυριαρχούν και κινούν όλο το σύμπαν. Η ενέργεια που διαχέει τα πάντα, από την οποία προέρχονται τα πάντα και στην οποία όλα καταλήγουν. Στον Ινδουϊσμό η θεά Shakti θεωρείται υπεύθυνη για τη δημιουργία και όλες τις δυνάμεις του σύμπαντος. Αποκαλείται επίσης Μεγάλη Θεϊκή Μητέρα ή Οικουμενική Μητέρα.
Shakti: από τη σανσκριτική ρίζα शक् (śak), που σημαίνει «δύναμη, ισχύς, ενδυνάμωση». Στα σανσκριτικά είναι η θηλυκή ενέργεια, η αρχέγονη κοσμική ενέργεια που θεωρείται ότι περικλείει τις ισχυρές δυνάμεις που κυριαρχούν και κινούν όλο το σύμπαν. Η ενέργεια που διαχέει τα πάντα, από την οποία προέρχονται τα πάντα και στην οποία όλα καταλήγουν. Στον Ινδουϊσμό η θεά Shakti θεωρείται υπεύθυνη για τη δημιουργία και όλες τις δυνάμεις του σύμπαντος. Αποκαλείται επίσης Μεγάλη Θεϊκή Μητέρα ή Οικουμενική Μητέρα.
Χάρις Λυρώνη
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 7 Μαΐου 1969. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου της Κέρκυρας και άσκησε το επάγγελμα της μεταφράστριας για 14 συνεχή χρόνια, προτού έρθει σε επαφή με τη γιόγκα και πιστοποιηθεί ως δασκάλα της μεθόδου Iyengar από το Iyengar Yoga Association U.K. readMore

readMore OM_LOGO

Το 2006, σε συνεργασία με τον δάσκαλο και συνοδοιπόρο της Χρίστο Παύλου ίδρυσαν τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Σάκτι και το Shakti Yoga Studio, που είναι αφοσιωμένο στη διάδοση της Iyengar γιόγκα, και στο οποίο διοργανώνουν oμιλίες και εκδηλώσεις σχετικά με τον ινδικό πολιτισμό, την ινδική φιλοσοφία και τη σανσκριτική γλώσσα, καθώς και σεμινάρια και retreats στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τον Αύγουστο του 2014, τη χρονιά που ο BKS Iyengar εγκατέλειψε το φυσικό του σώμα, επισκέφτηκε για πρώτη φορά το Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute (RIMYI), τον επίσημο φορέα της Iyengar γιόγκα στην Πούνε της Ινδίας, και είχε την τύχη να τον δει από κοντά εν ζωή, αλλά και την ευλογία να παρευρεθεί στην καύση του. Έκτοτε συνεχίζει να ταξιδεύει στην Ινδία και επισκέπτεται ανελλιπώς το RIMYI, συνεχίζοντας την προσωπική της εξέλιξη και εκπαίδευση.
Με ανώτερο το Επίπεδο 4 στην ιεραρχία της Iyengar γιόγκα, σήμερα έχει φτάσει στο Επίπεδο 3, το υψηλότερο στην Ελλάδα, και έχοντας παρακολουθήσει επί σειρά ετών μαθήματα ινδικής φιλοσοφίας και σανσκριτικής γλώσσας κοντά στον Δρ. Δημήτριο Βασιλειάδη, ακολουθεί με αφοσίωση το προσωπικό της dharma και πορεύεται αεί διδασκόμενη.

Χρίστος Παύλου
Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1950. Σε νεαρή ηλικία ήρθε σε επαφή με τις πολεμικές τέχνες και το Karate Shotokan και μετά από πολυετή εκπαίδευση πήρε το 3ο Νταν, δίπλωμα προπονητή και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Το 1985, όταν ακόμη η γιόγκα ήταν άγνωστη στην Ελλάδα ήρθε σε επαφή με την Iyengar γιόγκα στο Λονδίνο. readMore

readMore OM_LOGO

Μετά από πολλά εκπαιδευτικά ταξίδια στο Η.Β., όπου φοίτησε δίπλα σε αξιόλογους δασκάλους, το 1992 επισκέφτηκε το Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute (RIMYI), τον επίσημο φορέα της Iyengar γιόγκα στην Πούνε της Ινδίας, και ως μέλος της αγγλικής ομάδας παρακολούθησε επί έναν μήνα το τελευταίο εντατικό τμήμα εκπαίδευσης δασκάλων και αφοσιωμένων μαθητών με δάσκαλο τον ίδιο τον BKS Iyengar.
Το 2000 προτάθηκε στην ιταλική ομοσπονδία για εξετάσεις από την Ιταλίδα δασκάλα του Bianca Strens, η οποία επί πέντε χρόνια επισκεπτόταν την Ελλάδα για εκπαίδευση, και πιστοποιήθηκε στη μέθοδο Iyengar. Έκτοτε, έχει ανελιχθεί στο Επίπεδο 3 στην ιεραρχία της Iyengar γιόγκα και επισκέπτεται ανελλιπώς το RIMYI, συνεχίζοντας την προσωπική του εξέλιξη.
Το 2012, με τις ευλογίες του BKS Iyengar ίδρυσε το Iyengar Yoga Centre Sofia στη γειτονική Βουλγαρία, με μοναδικό του μέλημα τη διάδοση της Iyengar στη Βουλγαρία, όπου δεν υπήρχαν πιστοποιημένοι δάσκαλοι. Σήμερα, η Βουλγαρία διαθέτει τουλάχιστον 10 πιστοποιημένους δασκάλους και ο Χρίστος μοιράζει πλέον τη διδασκαλία του μεταξύ Αθήνας και Σόφιας.

Τι λένε για εμάς

Στο Shakti Yoga Studio η γιόγκα δεν είναι απλώς μια άσκηση ενδυνάμωσης και χαλάρωσης. Είναι ένα «φωτεινό μονοπάτι» αυτοπραγμάτωσης. Και οι δύο δάσκαλοι, Χάρις και Χρίστος, είναι έμπειροι, πάντα ενημερωμένοι και μεθοδικοί. Θα πω περισσότερα για τη Χάρις επειδή με αυτήν έχω κάνει τα περισσότερα μαθήματα τα 8 τελευταία χρόνια. Η Χάρις με την ενορατική και αισθαντική της ματιά σε καθοδηγεί προσωποποιημένα, με σύνεση και σοφία. Είναι δίπλα σου σε κάθε βήμα, νιώθεις τη ματιά της, την υποστήριξη και το νοιάξιμό της. Παράλληλα, όμως, ως σοφή δασκάλα, ξέρει πότε έρχεται η ώρα να αποσύρει τη συστηματική υποστήριξή της για να σε αφήσει να ανοίξεις τα δικά σου φτερά και να εμπιστευτείς τον εαυτό σου. Το Shakti Yoga Studio δεν είναι ένα ακόμα στούντιο, είναι δυνατή εμπειρία ζωής για μια ζωή που αξίζει να τη ζεις!

Αλεξάνδρα Χ. Κουλουμπαρίτση
MEd, PhD Αναλυτικό Πρόγραμμα, Διδακτική, Αξιολόγηση
Επίτιμη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

While in Athens a few summers ago, I came across Shakti Yoga Studio. My life has not been the same since. I saw a light in Haris (the teacher) that has stayed with me since, a light that is filled with love and acceptance. As an Iyengar instructor, she is patient and passionate about the practice. Yoga is challenging but relaxing at the same time. I never feel better than after practice. The Shakti Yoga Studio is in the heart of Athens and Greek culture. At Shakti, there is a strong and wonderful community of devoted students of all levels who will welcome you in class. It is also fun and a great way to meet people from all over the world. Namaste,

Pam Ring
Office of Equal Opportunities,
Tufts University, Boston, MA

Νιώθω τυχερή κι ευγνώμων για τις μνήμες, τις γεμάτες παρατήρηση και μετασχηματισμό, όντας μαθήτρια έντεκα χρόνια στο στούντιο μας.

Σοφία Φερτάκη

Προσωπικά, η Iyengar Yoga, με την καθοδήγηση της Χάρις, μου άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή. Έχοντας ανατομικές δυσκολίες, που γίνονταν αξεπέραστες όσο περνούσε ο καιρός για άλλους τρόπους άσκησης, η Iyengar είχε λύσεις που προσαρμόστηκαν ακριβώς στις δικές μου ιδιαιτερότητες και μου έδωσαν τη δυνατότητα να ξεπεράσω αρκετά προβλήματα αλλά και να εξελιχθώ σε μεγάλο βαθμό.
Πιστεύω πως είναι ένα σύστημα Yoga που απαιτεί Δασκάλους με πολύ υψηλή τεχνική κατάρτιση, αυτοπειθαρχία, βαθιά γνώση πάνω στο ανθρώπινο σώμα αλλά και ενσυναίσθηση για τις ανάγκες του κάθε μαθητή χωριστά. Και αυτά η Χάρις με το Shakti Yoga Studio, μου τα πρόσφεραν απλόχερα. Την ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και συνεχίζω με ενθουσιασμό!

Τάμμυ Τσέκου

Καταπληκτική η μέθοδος Iyengar, καταπληκτικοί και οι δάσκαλοί μου. Στράφηκα στη γιόγκα πριν από 15 χρόνια, χωρίς να ξέρω τίποτα για αυτήν, ύστερα από συμβουλή γιατρού, καθώς το νευρικό μου σύστημα βρισκόταν υπό κατάρρευση. Η συγκυρία, η τύχη, πες, το έφερε να βρεθεί στο δρόμο μου η Iyengar. Αλλά, ταυτόχρονα, συνάντησα και δύο δασκάλους, τη Χάρι Λυρώνη και για ένα διάστημα και τον Χρίστο Παύλου, οι οποίοι με καθοδήγησαν σωστά, με την αγάπη, το πάθος τους και την αφοσίωσή τους στη γιόγκα. Το όφελος στο σώμα και την ψυχή μου είναι τεράστιο, όπως και η ευγνωμοσύνη μου στους δασκάλους μου.

Ρίτσα Δημάκου

Όταν ένα παιδί πηγαίνει σε ένα μάθημα με χαμόγελο για περισσότερο από 3 χρόνια, ξέρεις ότι κάτι καλό συμβαίνει εκεί. Το να μαθαίνει όχι μόνο να εκτελεί απαιτητικές άσανες, αλλά και την ονομασία τους στα σανσκριτικά με αμείωτη όρεξη αποτελεί ακράδαντη απόδειξη των ικανοτήτων του δασκάλου του. Στο Shakti Yoga Studio η γιόγκα δεν αντιμετωπίζεται σαν παιχνίδι, διδάσκεται με όλες τις αρχές που διέπουν τη φιλοσοφία της Iyengar, με όλο το θεωρητικό υπόβαθρο, αλλά με σεβασμό και κατανόηση της παιδικής ψυχοσύνθεσης. «Εκείνο που μου αρέσει στη γιόγκα είναι ότι μπορώ να την κάνω με τους δικούς μου ρυθμούς. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Η γιόγκα με περιμένει πότε θα είμαι εγώ έτοιμη. Αυτό δεν θα γινόταν σε καμία άλλη άσκηση». Η απάντηση της 10χρονης κόρης μου στο ερώτημα «Γιατί σου αρέσει η γιόγκα;» είναι η απάντηση που θα έπρεπε να δίνουν όλα τα παιδιά για όλα τα μαθήματα. Η ευλυγισία, η ευεξία αμέσως μετά από κάθε μάθημα, η κατάκτηση νέων επιτευγμάτων χωρίς πίεση και άγχος είναι κατ’ εμέ οφέλη ζωής. Η Χάρις είναι μια χαρισματική δασκάλα. Στέκεται πάνω από κάθε παιδί, κατανοεί πρώτα το χαρακτήρα του και τον δουλεύει μαζί με το σώμα του σε ένα υγιές και όμορφο μεγάλωμα. Νιώθω τυχερή που το παιδί μου γνώρισε τη γιόγκα μέσα από τη ματιά της.

Kέλλυ Σώκου

Η Χάρις αποτελεί έμπνευση, αλλά και παράδειγμα προς μίμηση για την αγάπη της, την αφοσίωσή της και τη δοτικότητά της στη διδασκαλία της και ως προς το σύστημα της Iyengar Yoga. Την εμπιστεύτηκα απόλυτα από τα πρώτα μαθήματα μαζί της, καθώς είχε δείξει ιδιαίτερη φροντίδα, έγνοια και γνώση σε τραυματισμούς που έφερα τότε. Νιώθω ευγνωμοσύνη που έχουμε τέτοιους δασκάλους στην Αθήνα και την ευχαριστώ και ως ασκούμενη αλλά και ως δασκάλα.

Στέλλα Παπαθεοδώρου
Aπόφοιτος ΤΕΦΑΑ, Δασκάλα pilates και yoga

Νιώθω τυχερή και ευλογημένη που γνώρισα τη Χάρις και που εντάχθηκα στον κόσμο της Iyengar Yoga! Το Shakti Yoga Studio αποτελεί μια υπέροχη στοά, που κύριο μέλημα της είναι να καταφέρουμε να εντρυφήσουμε στην πρακτική μας. Η Χάρις λειτουργεί ως φωτεινός οδηγός και αξιότιμος συνοδοιπόρος στο μονοπάτι του καθενός μας. Καταφέρνει να προσφέρει προσωπικές συμβουλές, προτροπές και παρατηρήσεις παράλληλα με την μετάδοση της φιλοσοφίας του Iyengar. Ο ήπιος ρυθμός, η παραμονή στην κάθε asana, η εστίαση στην ευθυγράμμιση, η υποβοήθηση με εξαρτήματα, όπου και όταν χρειάζεται, είναι κάποια από τα στοιχεία της Iyenger yoga που με έκαναν να νιώσω από την πρώτη στιγμή οικεία και όμορφα κατά την πρακτική μου.

Φαίδρα Σεβαστίδου

Haris exudes warmth, compassion and teaches from the heart. Her love for the subject of Iyengar Yoga is quite evident in her knowledge and attention to each student. I love the focused energy of her classes. She is thoroughly grounded in technique, communicates clearly, firmly, and with humor. She’s always learning and bringing new information to share with her classes. Haris challenges us to do our best and to test our boundaries to keep us growing in the practice of yoga.

Theodora Koutsougeras

Η επαφή μου με την Ιyengar yoga ξεκίνησε το 2014, όταν επισκέφτηκα το Shakti Yoga Studio για ένα δοκιμαστικό μάθημα. Οι μέχρι τότε προσλαμβάνουσες που είχα από την άσκηση στη γιόγκα με είχαν καταστήσει κάπως επιφυλακτικό σχετικά με το πόσο ευγενική με το σώμα είναι η εν λόγω άσκηση και κατά πόσο καταρτισμένοι είναι οι δάσκαλοι. Από το πρώτο λοιπόν δοκιμαστικό μάθημα στο Shakti διαπίστωσα ότι η Iyengar (με τον τρόπο που διδάσκεται και με όλα τα βοηθήματα που χρησιμοποιεί) είναι ένα σύστημα που σέβεται το σώμα και δίνει τη δυνατότητα στον καθένα ξεχωριστά να ασκηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του δικού του σώματος. Αυτό που επίσης κατάλαβα πηγαίνοντας στο Shakti Yoga Studio ήταν ότι αφενός ο τρόπος που γίνεται το μάθημα δείχνει μια βαθειά γνώση του αντικειμένου από τη δασκάλα και αφετέρου ότι η δασκάλα καθόλη τη διάρκεια του μαθήματος επιβλέπει (και αν χρειαστεί, διορθώνει) τον κάθε ασκούμενο ξεχωριστά. Έχουν περάσει 8 χρόνια από την πρώτη επαφή με το Shakti και την Iyengar γενικότερα και δεν έχω νιώσει την ανάγκη να δοκιμάσω, να ψαχτώ με κάτι άλλο (ή κάπου αλλού), μιας και όχι μόνο νιώθω το σώμα μου να κινείται και να λειτουργεί σωστά, αλλά επιπροσθέτως έχω απαλλαγεί από παλιούς και χρόνιους τραυματισμούς. Ευχαριστώ Shakti!

Κωστής Βούλγαρης

Έβλεπα εκείνη την όμορφη αφίσα συνεχώς μπροστά μου και τη θαύμαζα. Μαθήματα Γιόγκα! Και σκεφτόμουν, με τις ανύπαρκτες γνώσεις που είχα, ότι δεν είναι για μένα. Είναι δύσκολο, διαφορετικό από όσα ήξερα, απευθύνεται σε άλλους, σκεφτόμουν. Και ξανά μπροστά μου την επόμενη χρονιά, διαπιστώνοντας ότι εκείνο το στούντιο βρίσκεται 10' από το σπίτι μου. Σκέφτηκα ότι δεν είναι τυχαίο κι ευτυχώς τόλμησα. Ήξερα από πριν το δοκιμαστικό μάθημα ότι θα έμενα. Έχουν περάσει 7 χρόνια και δεν το μετάνιωσα μία στιγμή. Κάθε μάθημα μια εμπειρία, ένα μάθημα ζωής, μια δοκιμασία, ένα βήμα πιο κοντά στον εαυτό μου. Να τον γνωρίζω περισσότερο, να τον ανακαλύπτω, να μαθαίνω πώς να τον σέβομαι, να γνωρίζω το σώμα μου και να αντιλαμβάνομαι τι μου ζητάει και σιγά σιγά, με το πέρασμα του χρόνου, να μάθω να μην το αγνοώ. Και ταυτόχρονα να σέβομαι τη μοναδικότητα των γύρω μου χωρίς να κρίνω, χωρίς να συγκρίνω. Να δέχομαι, να αποδέχομαι, να ευγνωμονώ. Και όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα χάρη στη δασκάλα μου. Με την υπομονή της, τη διάθεσή της, την αφοσίωση της σ' αυτό που κάνει, τη γνώση της, η οποία δε σταματά ποτέ. Συνεχώς μαθαίνει, ψάχνει, δοκιμάζει, γίνεται κι εκείνη μαθήτρια για να προσφέρει λίγο ακόμα παραπάνω. Γίνεται δασκάλα, μέντορας, φίλη, ψυχολόγος, εξομολόγος... Στις καλές στιγμές κοντά, στις δύσκολες ακόμα πιο κοντά. Δεν μπορώ να αγνοήσω τη μοναδική φιγούρα του Χρίστου. Μπορεί να μην έρχομαι συχνά σε επαφή μαζί του όμως, κάθε μάθημά του, εμπειρία ζωής. Ο σεβασμός που αποπνέει, οι λιγοστές, μεστές κουβέντες του, η ηρεμία του, η "αυστηρότητά" του μέσα από το ήθος του, η ενέργειά του, η διάθεσή του να μεταδώσει όσα γνωρίζει.
Νομίζω ότι το ευχαριστώ για όσα μου έχουν προσφέρει είναι φτωχό, λίγο. Δεν μπορεί να περιγράψει όλα όσα νιώθω γι' αυτούς, για τα δώρα που έχω πάρει από αυτούς. Αλλά υποψιάζομαι ότι παίρνουν το ευχαριστώ βλέποντας τα αποτελέσματα του έργου τους.
Πολλές φορές λέω κρίμα που άργησα να ανακαλύψω τη γιόγκα! Αμέσως όμως σκέφτομαι πόσο είμαι τυχερή, ευγνώμων που τη γνώρισα. Και ακόμα πιο ευγνώμων γιατί την γνώρισα από αυτούς τους δύο ανθρώπους.

Βάσω Σκαρτσιλάκη

Η εμπειρία μου με τη Χάρι
Είμαι η Κωνσταντίνα και θα μιλήσω για την εμπειρία μου ως μαθήτρια της Χάριτος και ως δασκάλα στη γιόγκα.Τη Χάρι τη γνώρισα κάπου κοντά στο 2010 στο αγαπημένο μου Shakti Yoga Studio, στο Μετς. Μόλις είχα τελειώσει τότε ένα εκπαιδευτικό στη γιόγκα και έψαχνα μία δασκάλα για να πάρω την πιστοποίηση. Επέλεξα τη Χάρι διαισθητικά και πού να φανταζόμουν ότι από κείνο το καλοκαίρι η σχέση μας θα μέτραγε 12 χρόνια μέχρι σήμερα!
Πάντα αναρωτιόμουν πώς γίνεται να έχει σταθερούς μαθητές και μαθήτριες τόσα χρόνια κοντά της και κατάλαβα στο πέρασμα των χρόνων ότι αυτό προερχόταν από τις δικές της ποιότητες ως άνθρωπος, αλλά και ως δασκάλα. Η Χάρις όταν μπαίνει στα πράγματα που αγαπά βουτάει βαθιά και με την αφοσίωση, το ζήλο και το μεράκι που διαθέτει είναι το ιδανικό πρότυπο δασκάλας που σου διδάσκει μέσα από το παράδειγμά της να μην τα παρατήσεις ποτέ. Όσο κι αν κουράζεται η ίδια, καταλαβαίνει κανείς ότι η πρακτική της γιόγκα είναι αρχικά σημαντική για την ίδια, είναι προέκταση του εαυτού της, έτσι ώστε να μπορεί να διδάσκει και κατ’ επέκταση να δίνει απλόχερα τις γνώσεις της.
Η ματιά της στο σώμα είναι διεισδυτική, είναι διακριτική στις διορθώσεις της, ωστόσο πετάει σπίθες ενθάρρυνσης και αφοβίας μέσα στο μάθημα συνδυάζοντας τη συμπόνοια, το νοιάξιμο και αγκαλιάζοντας τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε μαθητή και της κάθε μαθήτριας. Είναι η ιδανική δασκάλα που θα σε κάνει να αγαπήσεις τη γιόγκα είτε είσαι παιδί είτε ενήλικας, αν είσαι τραυματισμένος/η να εμπιστευτείς ξανά, αν έχεις ιδιαιτερότητες να νιώσεις ευπρόσδεκτός/η μέσα στο μάθημα, αν έχεις κρυμμένες δυνατότητες να ξεδιπλώσεις το δυναμικό σου και να εξελιχθείς και αν είσαι δάσκαλος/α να μάθεις και να αποκτήσεις περισσότερη κατανόηση μέσα από έξυπνες, ευφάνταστες και ποικιλόμορφες αλληλουχίες, τα θεραπευτικά μαθήματα, το πώς κάνουμε πρακτική στην περίοδο, και τις παραλλαγές στα διάφορα επίπεδα μαθητών.
Η Χάρις είναι μία δασκάλα γενναιόδωρη και καθόλου ανταγωνιστική. Εγώ έχω μείνει μαζί της γιατί με κάνει να νιώθω ασφάλεια, σταθερότητα και το πιο σημαντικό απ' όλα: με βοηθάει να μην βγαίνω από το δρόμο μου!!! Την αγαπώ πολύ και την ευγνωμονώ για όσα μου έχει προσφέρει σε επίπεδο διδασκαλίας, ανθρωπιάς, φιλίας, αλληλεγγύης, μοιράσματος. Της εύχομαι πάντα να συνεχίζει με την ίδια αφοσίωση και επιμονή στο γιόγκικο μονοπάτι.
Ναμαστέ.

Κωνσταντίνα Κλαδίτη,
Δασκάλα Γιόγκα και Εναλλακτική Θεραπεύτρια

Πώς γίνεται σήμερα, που όλα αλλάζουν, όλα ανατρέπονται, όλα μοιάζουν ασταθή, δυσοίωνα και σκοτεινά, να βρω μιαν άκρη, κάπου να σταθώ, για να μπορέσω να έρθω σε επαφή με τον εαυτό μου, με το σώμα και την ψυχή μου και να υφάνω τη σκισμένη μου ελπίδα; Να μπορέσω να υπάρξω ολόκληρος, να δράσω, να πάω μπροστά και να εξελιχθώ; Η Χάρις Λυρώνη μάς προτείνει να σταθούμε πάνω σ' ένα μέτρο γης, όσο χώρο πιάνει ένα στρώμα της γιόγκα, να εμπιστευτούμε το Shakti Yoga Studio και την Iyengar yoga και να εξασκηθούμε. Όλα αυτά τα χρόνια, μας προσφέρει απλόχερα τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό της, μας δείχνει έναν δρόμο... Χάρις, σ' ευχαριστούμε! "Δος μοι πα στω και ταν γαν κινάσω"

Παναγιώτης Κλίνης
Ηθοποιός, Μεταφραστής

I started my yoga journey at Shakti Yoga Studio about 10 years ago! There I met two wonderful teachers, Haris Lyroni and Christos Pavlou and I have practiced Iyengar yoga, a unique technique that helped me create a bond with my body, mind, and soul. Haris is an exceptional teacher with great and in-depth knowledge of Iyengar yoga. She is a lover of precision, an enthusiastic teacher providing inspiring demonstrations and clear instructions for each asana. She is a caring person, motivating students to understand their bodies in-depth and with respect to their individual needs. The studio has everything you need for an Iyengar yoga practice in the heart of Athens! Don’t miss the opportunity to meet Haris and connect with other fellow yogis!

Tonia Kapsanaki
Body Psychotherapist

Παρακολουθώ μαθήματα Iyengar γιόγκα πολλά χρόνια με δασκάλα τη Χάρι Λυρώνη. Πρόκειται για ένα σύστημα εξαιρετικό για την ευθυγράμμιση και τη σωστή στάση του σώματος. Η Χάρις δίνει μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια και συγχρόνως εμπλουτίζει το μάθημα με νέες προσεγγίσεις των θέσεων. Η ποικιλία είναι ένα χαρακτηριστικό του μαθήματος και πηγάζει από τον χαρακτήρα της δασκάλας, ο οποίος την ωθεί να εμπλουτίζει και να τελειοποιεί συνεχώς την τεχνική της. Έχοντας σκολίωση, νιώθω ότι η μέθοδος Iyengar με βοηθά πολύ στο να ξεπερνώ τους πόνους της πλάτης μου. Οι εκτάσεις και οι περιστροφές της σπονδυλικής στήλης είναι φάρμακο για μένα. Πιστεύω ότι η Iyengar είναι ένα μονοπάτι που όλοι πρέπει να δοκιμάσουμε να το περπατήσουμε. Έχει να μας δώσει πολλά!

Μάνια Καραμήτσου

Γνώρισα την Iyengar yoga πριν από 7 χρόνια και δεν θα μπορούσα να τη συστήσω με μεγαλύτερη σιγουριά σε όποιον αναζητά μια πρακτική βαθιάς ενδυνάμωσης σώματος και νου. Χωρίς να διαχωρίζει τα παραπάνω και προσεγγίζοντας τον άνθρωπο σαν όλον, με σεβασμό και κατανόηση στη διαφορετικότητα του κάθε σώματος και των ορίων του, η Iyengar μού έχει δώσει εργαλεία αυτοεπίγνωσης, ενδυνάμωσης και εξισορρόπησης που με συντροφεύουν ανεξαρτήτως και πέρα από την πρακτική μου. Η Χάρις, εκτός από ένας όμορφος άνθρωπος που αισθάνομαι τυχερή να γνωρίζω, είναι και μια χαρισματική δασκάλα, με βαθιά γνώση του αντικειμένου της, μεταδοτικότητα, επαγγελματισμό και πηγαίο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που έχει απέναντί της. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και αμέριστη ευγνωμοσύνη για τη δουλειά της, και τη συστήνω με όλη μου την καρδιά σε όποιον θέλει να βάλει τη γιόγκα στη ζωή του.

Άννα Χουσιάδα
Artist, Researcher, Activist

I have the honor to be Haris’ godchild and one of her students. Through our relationship, I got to learn about yoga and continue to learn. Her approach is very delicate with so much respect for each individual body, its needs, and uniqueness. Besides, that is the nature of Iyengar yoga style. Haris is consistent with her work and that is one of the reasons she makes a great teacher. She always takes time before her classes to ask practitioners, if they are experiencing any health problems and how they are feeling after. She genuinely cares and takes care of each and every one. Her work comes from the heart and has lots of precision. During teaching, Haris has an amazing ability to describe, explain in detail and transmit the energy of any given asana. She is a student herself and puts all of her time into her practice and teaching. Yoga for Haris isn’t just a hobby. It is literally her way of living!
To me, yoga feels like home. Each time I do yoga, it feels like I am returning home. Back home to my body, to my soul. Yoga calms my mind and nervous system, in a way where every day’s inconveniences and problems become so minor, almost funny, and unnecessary! I wish everybody’s practice has that similar effect. I wish everybody could return to that space of connection and oneness. I am beyond grateful to know Haris and to get to know myself better every time through yoga. Thank you!
Namaste.

Thisbe Vourliotaki
Dancer, Artist

Aν και όλα τα μέλη της οικογένειάς μου έχουμε υπάρξει μαθητές του Shakti, θα μιλήσω κυρίως ως μαμά της Θεοδώρας, η οποία έχει την τύχη να ασχολείται με την Iyengar γιόγκα από έξι χρόνων με τη Χάρι ως δασκάλα. Η ενασχόληση αυτή, παρά τις πρωτοφανείς αντιξοότητες της τελευταίας διετίας, που για τα παιδιά ήταν ακόμη πιο έντονες, της έχει προσφέρει πολλά: πειθαρχία, αυτοσυγκέντρωση, αυτοπεποίθηση, στοχοπροσήλωση, αρετές που ελπίζω να τη συνοδεύουν σε όλη της τη ζωή, και βέβαια ικανοποίηση και χαρά. Μακάρι να ήμουν κι εγώ τόσο καλή μαθήτρια! Ευχαριστούμε Χάρις!

Μαρία Τασσσοπούλου-Κόνσολα
Νομικός Σύμβουλος, Ειδική Νομική Υπηρεσία Τμήμα Δικαίου Ε.Ε.

Τι λένε για εμάς

Στο Shakti Yoga Studio η γιόγκα δεν είναι απλώς μια άσκηση ενδυνάμωσης και χαλάρωσης. Είναι ένα «φωτεινό μονοπάτι» αυτοπραγμάτωσης. Και οι δύο δάσκαλοι, Χάρις και Χρίστος, είναι έμπειροι, πάντα ενημερωμένοι και μεθοδικοί. Θα πω περισσότερα για τη Χάρις επειδή με αυτήν έχω κάνει τα περισσότερα μαθήματα τα 8 τελευταία χρόνια. Η Χάρις με την ενορατική και αισθαντική της ματιά σε καθοδηγεί προσωποποιημένα, με σύνεση και σοφία. Είναι δίπλα σου σε κάθε βήμα, νιώθεις τη ματιά της, την υποστήριξη και το νοιάξιμό της. Παράλληλα, όμως, ως σοφή δασκάλα, ξέρει πότε έρχεται η ώρα να αποσύρει τη συστηματική υποστήριξή της για να σε αφήσει να ανοίξεις τα δικά σου φτερά και να εμπιστευτείς τον εαυτό σου. Το Shakti Yoga Studio δεν είναι ένα ακόμα στούντιο, είναι δυνατή εμπειρία ζωής για μια ζωή που αξίζει να τη ζεις!

Αλεξάνδρα Χ. Κουλουμπαρίτση
MEd, PhD Αναλυτικό Πρόγραμμα, Διδακτική, Αξιολόγηση
Επίτιμη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

While in Athens a few summers ago, I came across Shakti Yoga Studio. My life has not been the same since. I saw a light in Haris (the teacher) that has stayed with me since, a light that is filled with love and acceptance. As an Iyengar instructor, she is patient and passionate about the practice. Yoga is challenging but relaxing at the same time. I never feel better than after practice. The Shakti Yoga Studio is in the heart of Athens and Greek culture. At Shakti, there is a strong and wonderful community of devoted students of all levels who will welcome you in class. It is also fun and a great way to meet people from all over the world. Namaste,

Pam Ring
Office of Equal Opportunities,
Tufts University, Boston, MA

Νιώθω τυχερή κι ευγνώμων για τις μνήμες, τις γεμάτες παρατήρηση και μετασχηματισμό, όντας μαθήτρια έντεκα χρόνια στο στούντιο μας.

Σοφία Φερτάκη

Προσωπικά, η Iyengar Yoga, με την καθοδήγηση της Χάρις, μου άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή. Έχοντας ανατομικές δυσκολίες, που γίνονταν αξεπέραστες όσο περνούσε ο καιρός για άλλους τρόπους άσκησης, η Iyengar είχε λύσεις που προσαρμόστηκαν ακριβώς στις δικές μου ιδιαιτερότητες και μου έδωσαν τη δυνατότητα να ξεπεράσω αρκετά προβλήματα αλλά και να εξελιχθώ σε μεγάλο βαθμό.
Πιστεύω πως είναι ένα σύστημα Yoga που απαιτεί Δασκάλους με πολύ υψηλή τεχνική κατάρτιση, αυτοπειθαρχία, βαθιά γνώση πάνω στο ανθρώπινο σώμα αλλά και ενσυναίσθηση για τις ανάγκες του κάθε μαθητή χωριστά. Και αυτά η Χάρις με το Shakti Yoga Studio, μου τα πρόσφεραν απλόχερα. Την ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και συνεχίζω με ενθουσιασμό!

Τάμμυ Τσέκου

Καταπληκτική η μέθοδος Iyengar, καταπληκτικοί και οι δάσκαλοί μου. Στράφηκα στη γιόγκα πριν από 15 χρόνια, χωρίς να ξέρω τίποτα για αυτήν, ύστερα από συμβουλή γιατρού, καθώς το νευρικό μου σύστημα βρισκόταν υπό κατάρρευση. Η συγκυρία, η τύχη, πες, το έφερε να βρεθεί στο δρόμο μου η Iyengar. Αλλά, ταυτόχρονα, συνάντησα και δύο δασκάλους, τη Χάρι Λυρώνη και για ένα διάστημα και τον Χρίστο Παύλου, οι οποίοι με καθοδήγησαν σωστά, με την αγάπη, το πάθος τους και την αφοσίωσή τους στη γιόγκα. Το όφελος στο σώμα και την ψυχή μου είναι τεράστιο, όπως και η ευγνωμοσύνη μου στους δασκάλους μου.

Ρίτσα Δημάκου

Όταν ένα παιδί πηγαίνει σε ένα μάθημα με χαμόγελο για περισσότερο από 3 χρόνια, ξέρεις ότι κάτι καλό συμβαίνει εκεί. Το να μαθαίνει όχι μόνο να εκτελεί απαιτητικές άσανες, αλλά και την ονομασία τους στα σανσκριτικά με αμείωτη όρεξη αποτελεί ακράδαντη απόδειξη των ικανοτήτων του δασκάλου του. Στο Shakti Yoga Studio η γιόγκα δεν αντιμετωπίζεται σαν παιχνίδι, διδάσκεται με όλες τις αρχές που διέπουν τη φιλοσοφία της Iyengar, με όλο το θεωρητικό υπόβαθρο, αλλά με σεβασμό και κατανόηση της παιδικής ψυχοσύνθεσης. «Εκείνο που μου αρέσει στη γιόγκα είναι ότι μπορώ να την κάνω με τους δικούς μου ρυθμούς. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Η γιόγκα με περιμένει πότε θα είμαι εγώ έτοιμη. Αυτό δεν θα γινόταν σε καμία άλλη άσκηση». Η απάντηση της 10χρονης κόρης μου στο ερώτημα «Γιατί σου αρέσει η γιόγκα;» είναι η απάντηση που θα έπρεπε να δίνουν όλα τα παιδιά για όλα τα μαθήματα. Η ευλυγισία, η ευεξία αμέσως μετά από κάθε μάθημα, η κατάκτηση νέων επιτευγμάτων χωρίς πίεση και άγχος είναι κατ’ εμέ οφέλη ζωής. Η Χάρις είναι μια χαρισματική δασκάλα. Στέκεται πάνω από κάθε παιδί, κατανοεί πρώτα το χαρακτήρα του και τον δουλεύει μαζί με το σώμα του σε ένα υγιές και όμορφο μεγάλωμα. Νιώθω τυχερή που το παιδί μου γνώρισε τη γιόγκα μέσα από τη ματιά της.

Kέλλυ Σώκου

Η Χάρις αποτελεί έμπνευση, αλλά και παράδειγμα προς μίμηση για την αγάπη της, την αφοσίωσή της και τη δοτικότητά της στη διδασκαλία της και ως προς το σύστημα της Iyengar Yoga. Την εμπιστεύτηκα απόλυτα από τα πρώτα μαθήματα μαζί της, καθώς είχε δείξει ιδιαίτερη φροντίδα, έγνοια και γνώση σε τραυματισμούς που έφερα τότε. Νιώθω ευγνωμοσύνη που έχουμε τέτοιους δασκάλους στην Αθήνα και την ευχαριστώ και ως ασκούμενη αλλά και ως δασκάλα.

Στέλλα Παπαθεοδώρου
Aπόφοιτος ΤΕΦΑΑ, Δασκάλα pilates και yoga

Νιώθω τυχερή και ευλογημένη που γνώρισα τη Χάρις και που εντάχθηκα στον κόσμο της Iyengar Yoga! Το Shakti Yoga Studio αποτελεί μια υπέροχη στοά, που κύριο μέλημα της είναι να καταφέρουμε να εντρυφήσουμε στην πρακτική μας. Η Χάρις λειτουργεί ως φωτεινός οδηγός και αξιότιμος συνοδοιπόρος στο μονοπάτι του καθενός μας. Καταφέρνει να προσφέρει προσωπικές συμβουλές, προτροπές και παρατηρήσεις παράλληλα με την μετάδοση της φιλοσοφίας του Iyengar. Ο ήπιος ρυθμός, η παραμονή στην κάθε asana, η εστίαση στην ευθυγράμμιση, η υποβοήθηση με εξαρτήματα, όπου και όταν χρειάζεται, είναι κάποια από τα στοιχεία της Iyenger yoga που με έκαναν να νιώσω από την πρώτη στιγμή οικεία και όμορφα κατά την πρακτική μου.

Φαίδρα Σεβαστίδου

Haris exudes warmth, compassion and teaches from the heart. Her love for the subject of Iyengar Yoga is quite evident in her knowledge and attention to each student. I love the focused energy of her classes. She is thoroughly grounded in technique, communicates clearly, firmly, and with humor. She’s always learning and bringing new information to share with her classes. Haris challenges us to do our best and to test our boundaries to keep us growing in the practice of yoga.

Theodora Koutsougeras

Η επαφή μου με την Ιyengar yoga ξεκίνησε το 2014, όταν επισκέφτηκα το Shakti Yoga Studio για ένα δοκιμαστικό μάθημα. Οι μέχρι τότε προσλαμβάνουσες που είχα από την άσκηση στη γιόγκα με είχαν καταστήσει κάπως επιφυλακτικό σχετικά με το πόσο ευγενική με το σώμα είναι η εν λόγω άσκηση και κατά πόσο καταρτισμένοι είναι οι δάσκαλοι. Από το πρώτο λοιπόν δοκιμαστικό μάθημα στο Shakti διαπίστωσα ότι η Iyengar (με τον τρόπο που διδάσκεται και με όλα τα βοηθήματα που χρησιμοποιεί) είναι ένα σύστημα που σέβεται το σώμα και δίνει τη δυνατότητα στον καθένα ξεχωριστά να ασκηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του δικού του σώματος. Αυτό που επίσης κατάλαβα πηγαίνοντας στο Shakti Yoga Studio ήταν ότι αφενός ο τρόπος που γίνεται το μάθημα δείχνει μια βαθειά γνώση του αντικειμένου από τη δασκάλα και αφετέρου ότι η δασκάλα καθόλη τη διάρκεια του μαθήματος επιβλέπει (και αν χρειαστεί, διορθώνει) τον κάθε ασκούμενο ξεχωριστά. Έχουν περάσει 8 χρόνια από την πρώτη επαφή με το Shakti και την Iyengar γενικότερα και δεν έχω νιώσει την ανάγκη να δοκιμάσω, να ψαχτώ με κάτι άλλο (ή κάπου αλλού), μιας και όχι μόνο νιώθω το σώμα μου να κινείται και να λειτουργεί σωστά, αλλά επιπροσθέτως έχω απαλλαγεί από παλιούς και χρόνιους τραυματισμούς. Ευχαριστώ Shakti!

Κωστής Βούλγαρης

Έβλεπα εκείνη την όμορφη αφίσα συνεχώς μπροστά μου και τη θαύμαζα. Μαθήματα Γιόγκα! Και σκεφτόμουν, με τις ανύπαρκτες γνώσεις που είχα, ότι δεν είναι για μένα. Είναι δύσκολο, διαφορετικό από όσα ήξερα, απευθύνεται σε άλλους, σκεφτόμουν. Και ξανά μπροστά μου την επόμενη χρονιά, διαπιστώνοντας ότι εκείνο το στούντιο βρίσκεται 10' από το σπίτι μου. Σκέφτηκα ότι δεν είναι τυχαίο κι ευτυχώς τόλμησα. Ήξερα από πριν το δοκιμαστικό μάθημα ότι θα έμενα. Έχουν περάσει 7 χρόνια και δεν το μετάνιωσα μία στιγμή. Κάθε μάθημα μια εμπειρία, ένα μάθημα ζωής, μια δοκιμασία, ένα βήμα πιο κοντά στον εαυτό μου. Να τον γνωρίζω περισσότερο, να τον ανακαλύπτω, να μαθαίνω πώς να τον σέβομαι, να γνωρίζω το σώμα μου και να αντιλαμβάνομαι τι μου ζητάει και σιγά σιγά, με το πέρασμα του χρόνου, να μάθω να μην το αγνοώ. Και ταυτόχρονα να σέβομαι τη μοναδικότητα των γύρω μου χωρίς να κρίνω, χωρίς να συγκρίνω. Να δέχομαι, να αποδέχομαι, να ευγνωμονώ. Και όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα χάρη στη δασκάλα μου. Με την υπομονή της, τη διάθεσή της, την αφοσίωση της σ' αυτό που κάνει, τη γνώση της, η οποία δε σταματά ποτέ. Συνεχώς μαθαίνει, ψάχνει, δοκιμάζει, γίνεται κι εκείνη μαθήτρια για να προσφέρει λίγο ακόμα παραπάνω. Γίνεται δασκάλα, μέντορας, φίλη, ψυχολόγος, εξομολόγος... Στις καλές στιγμές κοντά, στις δύσκολες ακόμα πιο κοντά. Δεν μπορώ να αγνοήσω τη μοναδική φιγούρα του Χρίστου. Μπορεί να μην έρχομαι συχνά σε επαφή μαζί του όμως, κάθε μάθημά του, εμπειρία ζωής. Ο σεβασμός που αποπνέει, οι λιγοστές, μεστές κουβέντες του, η ηρεμία του, η "αυστηρότητά" του μέσα από το ήθος του, η ενέργειά του, η διάθεσή του να μεταδώσει όσα γνωρίζει.
Νομίζω ότι το ευχαριστώ για όσα μου έχουν προσφέρει είναι φτωχό, λίγο. Δεν μπορεί να περιγράψει όλα όσα νιώθω γι' αυτούς, για τα δώρα που έχω πάρει από αυτούς. Αλλά υποψιάζομαι ότι παίρνουν το ευχαριστώ βλέποντας τα αποτελέσματα του έργου τους.
Πολλές φορές λέω κρίμα που άργησα να ανακαλύψω τη γιόγκα! Αμέσως όμως σκέφτομαι πόσο είμαι τυχερή, ευγνώμων που τη γνώρισα. Και ακόμα πιο ευγνώμων γιατί την γνώρισα από αυτούς τους δύο ανθρώπους.

Βάσω Σκαρτσιλάκη

Η εμπειρία μου με τη Χάρι
Είμαι η Κωνσταντίνα και θα μιλήσω για την εμπειρία μου ως μαθήτρια της Χάριτος και ως δασκάλα στη γιόγκα.Τη Χάρι τη γνώρισα κάπου κοντά στο 2010 στο αγαπημένο μου Shakti Yoga Studio, στο Μετς. Μόλις είχα τελειώσει τότε ένα εκπαιδευτικό στη γιόγκα και έψαχνα μία δασκάλα για να πάρω την πιστοποίηση. Επέλεξα τη Χάρι διαισθητικά και πού να φανταζόμουν ότι από κείνο το καλοκαίρι η σχέση μας θα μέτραγε 12 χρόνια μέχρι σήμερα!
Πάντα αναρωτιόμουν πώς γίνεται να έχει σταθερούς μαθητές και μαθήτριες τόσα χρόνια κοντά της και κατάλαβα στο πέρασμα των χρόνων ότι αυτό προερχόταν από τις δικές της ποιότητες ως άνθρωπος, αλλά και ως δασκάλα. Η Χάρις όταν μπαίνει στα πράγματα που αγαπά βουτάει βαθιά και με την αφοσίωση, το ζήλο και το μεράκι που διαθέτει είναι το ιδανικό πρότυπο δασκάλας που σου διδάσκει μέσα από το παράδειγμά της να μην τα παρατήσεις ποτέ. Όσο κι αν κουράζεται η ίδια, καταλαβαίνει κανείς ότι η πρακτική της γιόγκα είναι αρχικά σημαντική για την ίδια, είναι προέκταση του εαυτού της, έτσι ώστε να μπορεί να διδάσκει και κατ’ επέκταση να δίνει απλόχερα τις γνώσεις της.
Η ματιά της στο σώμα είναι διεισδυτική, είναι διακριτική στις διορθώσεις της, ωστόσο πετάει σπίθες ενθάρρυνσης και αφοβίας μέσα στο μάθημα συνδυάζοντας τη συμπόνοια, το νοιάξιμο και αγκαλιάζοντας τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε μαθητή και της κάθε μαθήτριας. Είναι η ιδανική δασκάλα που θα σε κάνει να αγαπήσεις τη γιόγκα είτε είσαι παιδί είτε ενήλικας, αν είσαι τραυματισμένος/η να εμπιστευτείς ξανά, αν έχεις ιδιαιτερότητες να νιώσεις ευπρόσδεκτός/η μέσα στο μάθημα, αν έχεις κρυμμένες δυνατότητες να ξεδιπλώσεις το δυναμικό σου και να εξελιχθείς και αν είσαι δάσκαλος/α να μάθεις και να αποκτήσεις περισσότερη κατανόηση μέσα από έξυπνες, ευφάνταστες και ποικιλόμορφες αλληλουχίες, τα θεραπευτικά μαθήματα, το πώς κάνουμε πρακτική στην περίοδο, και τις παραλλαγές στα διάφορα επίπεδα μαθητών.
Η Χάρις είναι μία δασκάλα γενναιόδωρη και καθόλου ανταγωνιστική. Εγώ έχω μείνει μαζί της γιατί με κάνει να νιώθω ασφάλεια, σταθερότητα και το πιο σημαντικό απ' όλα: με βοηθάει να μην βγαίνω από το δρόμο μου!!! Την αγαπώ πολύ και την ευγνωμονώ για όσα μου έχει προσφέρει σε επίπεδο διδασκαλίας, ανθρωπιάς, φιλίας, αλληλεγγύης, μοιράσματος. Της εύχομαι πάντα να συνεχίζει με την ίδια αφοσίωση και επιμονή στο γιόγκικο μονοπάτι.
Ναμαστέ.

Κωνσταντίνα Κλαδίτη,
Δασκάλα Γιόγκα και Εναλλακτική Θεραπεύτρια

I started my yoga journey at Shakti Yoga Studio about 10 years ago! There I met two wonderful teachers, Haris Lyroni and Christos Pavlou and I have practiced Iyengar yoga, a unique technique that helped me create a bond with my body, mind, and soul. Haris is an exceptional teacher with great and in-depth knowledge of Iyengar yoga. She is a lover of precision, an enthusiastic teacher providing inspiring demonstrations and clear instructions for each asana. She is a caring person, motivating students to understand their bodies in-depth and with respect to their individual needs. The studio has everything you need for an Iyengar yoga practice in the heart of Athens! Don’t miss the opportunity to meet Haris and connect with other fellow yogis!

Tonia Kapsanaki
Body Psychotherapist

Πώς γίνεται σήμερα, που όλα αλλάζουν, όλα ανατρέπονται, όλα μοιάζουν ασταθή, δυσοίωνα και σκοτεινά, να βρω μιαν άκρη, κάπου να σταθώ, για να μπορέσω να έρθω σε επαφή με τον εαυτό μου, με το σώμα και την ψυχή μου και να υφάνω τη σκισμένη μου ελπίδα; Να μπορέσω να υπάρξω ολόκληρος, να δράσω, να πάω μπροστά και να εξελιχθώ; Η Χάρις Λυρώνη μάς προτείνει να σταθούμε πάνω σ' ένα μέτρο γης, όσο χώρο πιάνει ένα στρώμα της γιόγκα, να εμπιστευτούμε το Shakti Yoga Studio και την Iyengar yoga και να εξασκηθούμε. Όλα αυτά τα χρόνια, μας προσφέρει απλόχερα τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό της, μας δείχνει έναν δρόμο... Χάρις, σ' ευχαριστούμε! "Δος μοι πα στω και ταν γαν κινάσω"

Παναγιώτης Κλίνης
Ηθοποιός, Μεταφραστής

Γνώρισα την Iyengar yoga πριν από 7 χρόνια και δεν θα μπορούσα να τη συστήσω με μεγαλύτερη σιγουριά σε όποιον αναζητά μια πρακτική βαθιάς ενδυνάμωσης σώματος και νου. Χωρίς να διαχωρίζει τα παραπάνω και προσεγγίζοντας τον άνθρωπο σαν όλον, με σεβασμό και κατανόηση στη διαφορετικότητα του κάθε σώματος και των ορίων του, η Iyengar μού έχει δώσει εργαλεία αυτοεπίγνωσης, ενδυνάμωσης και εξισορρόπησης που με συντροφεύουν ανεξαρτήτως και πέρα από την πρακτική μου. Η Χάρις, εκτός από ένας όμορφος άνθρωπος που αισθάνομαι τυχερή να γνωρίζω, είναι και μια χαρισματική δασκάλα, με βαθιά γνώση του αντικειμένου της, μεταδοτικότητα, επαγγελματισμό και πηγαίο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που έχει απέναντί της. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και αμέριστη ευγνωμοσύνη για τη δουλειά της, και τη συστήνω με όλη μου την καρδιά σε όποιον θέλει να βάλει τη γιόγκα στη ζωή του.

Άννα Χουσιάδα
Artist, Researcher, Activist

Παρακολουθώ μαθήματα Iyengar γιόγκα πολλά χρόνια με δασκάλα τη Χάρι Λυρώνη. Πρόκειται για ένα σύστημα εξαιρετικό για την ευθυγράμμιση και τη σωστή στάση του σώματος. Η Χάρις δίνει μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια και συγχρόνως εμπλουτίζει το μάθημα με νέες προσεγγίσεις των θέσεων. Η ποικιλία είναι ένα χαρακτηριστικό του μαθήματος και πηγάζει από τον χαρακτήρα της δασκάλας, ο οποίος την ωθεί να εμπλουτίζει και να τελειοποιεί συνεχώς την τεχνική της. Έχοντας σκολίωση, νιώθω ότι η μέθοδος Iyengar με βοηθά πολύ στο να ξεπερνώ τους πόνους της πλάτης μου. Οι εκτάσεις και οι περιστροφές της σπονδυλικής στήλης είναι φάρμακο για μένα. Πιστεύω ότι η Iyengar είναι ένα μονοπάτι που όλοι πρέπει να δοκιμάσουμε να το περπατήσουμε. Έχει να μας δώσει πολλά!

Μάνια Καραμήτσου

I have the honor to be Haris’ godchild and one of her students. Through our relationship, I got to learn about yoga and continue to learn. Her approach is very delicate with so much respect for each individual body, its needs, and uniqueness. Besides, that is the nature of Iyengar yoga style. Haris is consistent with her work and that is one of the reasons she makes a great teacher. She always takes time before her classes to ask practitioners, if they are experiencing any health problems and how they are feeling after. She genuinely cares and takes care of each and every one. Her work comes from the heart and has lots of precision. During teaching, Haris has an amazing ability to describe, explain in detail and transmit the energy of any given asana. She is a student herself and puts all of her time into her practice and teaching. Yoga for Haris isn’t just a hobby. It is literally her way of living!
To me, yoga feels like home. Each time I do yoga, it feels like I am returning home. Back home to my body, to my soul. Yoga calms my mind and nervous system, in a way where every day’s inconveniences and problems become so minor, almost funny, and unnecessary! I wish everybody’s practice has that similar effect. I wish everybody could return to that space of connection and oneness. I am beyond grateful to know Haris and to get to know myself better every time through yoga.
Thank you! Namaste.

Thisbe Vourliotaki
Dancer, Artist

Aν και όλα τα μέλη της οικογένειάς μου έχουμε υπάρξει μαθητές του Shakti, θα μιλήσω κυρίως ως μαμά της Θεοδώρας, η οποία έχει την τύχη να ασχολείται με την Iyengar γιόγκα από έξι χρόνων με τη Χάρι ως δασκάλα. Η ενασχόληση αυτή, παρά τις πρωτοφανείς αντιξοότητες της τελευταίας διετίας, που για τα παιδιά ήταν ακόμη πιο έντονες, της έχει προσφέρει πολλά: πειθαρχία, αυτοσυγκέντρωση, αυτοπεποίθηση, στοχοπροσήλωση, αρετές που ελπίζω να τη συνοδεύουν σε όλη της τη ζωή, και βέβαια ικανοποίηση και χαρά. Μακάρι να ήμουν κι εγώ τόσο καλή μαθήτρια!
Ευχαριστούμε Χάρις!

Μαρία Τασσσοπούλου-Κόνσολα
Νομικός Σύμβουλος, Ειδική Νομική Υπηρεσία Τμήμα Δικαίου Ε.Ε.

Η αυθεντική Iyengar Yoga διδάσκεται αποκλειστικά και μόνο από πιστοποιημένους δασκάλους. Οι διδάσκοντες στο Shakti Yoga Studio διαθέτουν το Σήμα Πιστοποίησης Δασκάλων Iyengar Yoga, ένα σήμα αρτιότητας, σαφήνειας και κατανόησης σε βάθος. Για να έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν αυτό το λογότυπο έχουν εκπαιδευτεί άρτια και διατηρούν το επίπεδό τους.