ShaktiYogaStudio

«Η αφοσίωσή μου στη γιόγκα είναι το μοναδικό μου κίνητρο»

BKS Iyengar

haris lironi christos pavlou
Shakti Yoga Studio Με έμπνευση και φωτεινό οδηγό τη γυναικεία φύση και ενέργεια, το 2006 δημιουργήθηκε ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Shakti και το Shakti Yoga Studio, ένας χώρος που ξεχωρίζει για την αυθεντικότητα και αφοσίωσή του στη μελέτη και πρακτική της Iyengar γιόγκα. Δημιουργία του Χρίστου και της Χάριτος, που βρέθηκαν να συμπορεύονται στο ίδιο μονοπάτι της πανάρχαιας φιλοσοφίας και αρχαίας τέχνης της γιόγκα και μετά από πολλά χρόνια εξάσκησης, αυστηρής εκπαίδευσης και απαιτητικών εξετάσεων έχουν πιστοποιηθεί στη μέθοδο Iyengar και συνεχίζουν να εκπαιδεύονται ώστε να διατηρούν και να ανεβάζουν το επίπεδό τους.
Shakti: από τη σανσκριτική ρίζα शक् (śak), που σημαίνει «δύναμη, ισχύς, ενδυνάμωση». Στα σανσκριτικά είναι η θηλυκή ενέργεια, η αρχέγονη κοσμική ενέργεια που θεωρείται ότι περικλείει τις ισχυρές δυνάμεις που κυριαρχούν και κινούν όλο το σύμπαν. Η ενέργεια που διαχέει τα πάντα, από την οποία προέρχονται τα πάντα και στην οποία όλα καταλήγουν. Στον Ινδουϊσμό η θεά Shakti θεωρείται υπεύθυνη για τη δημιουργία και όλες τις δυνάμεις του σύμπαντος. Αποκαλείται επίσης Μεγάλη Θεϊκή Μητέρα ή Οικουμενική Μητέρα.
Shakti: από τη σανσκριτική ρίζα शक् (śak), που σημαίνει «δύναμη, ισχύς, ενδυνάμωση». Στα σανσκριτικά είναι η θηλυκή ενέργεια, η αρχέγονη κοσμική ενέργεια που θεωρείται ότι περικλείει τις ισχυρές δυνάμεις που κυριαρχούν και κινούν όλο το σύμπαν. Η ενέργεια που διαχέει τα πάντα, από την οποία προέρχονται τα πάντα και στην οποία όλα καταλήγουν. Στον Ινδουϊσμό η θεά Shakti θεωρείται υπεύθυνη για τη δημιουργία και όλες τις δυνάμεις του σύμπαντος. Αποκαλείται επίσης Μεγάλη Θεϊκή Μητέρα ή Οικουμενική Μητέρα.
Χάρις Λυρώνη
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 7 Μαΐου 1969. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου της Κέρκυρας και άσκησε το επάγγελμα της μεταφράστριας για 14 συνεχή χρόνια, προτού έρθει σε επαφή με τη γιόγκα και πιστοποιηθεί ως δασκάλα της μεθόδου Iyengar από το Iyengar Yoga Association U.K. readMore

readMore OM_LOGO

Το 2006, σε συνεργασία με τον δάσκαλο και συνοδοιπόρο της Χρίστο Παύλου ίδρυσαν τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Σάκτι και το Shakti Yoga Studio, που είναι αφοσιωμένο στη διάδοση της Iyengar γιόγκα, και στο οποίο διοργανώνουν oμιλίες και εκδηλώσεις σχετικά με τον ινδικό πολιτισμό, την ινδική φιλοσοφία και τη σανσκριτική γλώσσα, καθώς και σεμινάρια και retreats στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τον Αύγουστο του 2014, τη χρονιά που ο BKS Iyengar εγκατέλειψε το φυσικό του σώμα, επισκέφτηκε για πρώτη φορά το Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute (RIMYI), τον επίσημο φορέα της Iyengar γιόγκα στην Πούνε της Ινδίας, και είχε την τύχη να τον δει από κοντά εν ζωή, αλλά και την ευλογία να παρευρεθεί στην καύση του. Έκτοτε συνεχίζει να ταξιδεύει στην Ινδία και επισκέπτεται ανελλιπώς το RIMYI, συνεχίζοντας την προσωπική της εξέλιξη και εκπαίδευση.
Σήμερα κατέχει το Επίπεδο 3 στην ιεραρχία της Iyengar γιόγκα και έχοντας παρακολουθήσει επί σειρά ετών μαθήματα ινδικής φιλοσοφίας και σανσκριτικής γλώσσας κοντά στον Δρ. Δημήτριο Βασιλειάδη, ακολουθεί με αφοσίωση το προσωπικό της dharma και πορεύεται αεί διδασκόμενη.

Χρίστος Παύλου
Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1950. Σε νεαρή ηλικία ήρθε σε επαφή με τις πολεμικές τέχνες και το Karate Shotokan και μετά από πολυετή εκπαίδευση πήρε το 3ο Νταν, δίπλωμα προπονητή και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Το 1985, όταν ακόμη η γιόγκα ήταν άγνωστη στην Ελλάδα ήρθε σε επαφή με την Iyengar γιόγκα στο Λονδίνο. readMore

readMore OM_LOGO

Μετά από πολλά εκπαιδευτικά ταξίδια στο Η.Β., όπου φοίτησε δίπλα σε αξιόλογους δασκάλους, το 1992 επισκέφτηκε το Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute (RIMYI), τον επίσημο φορέα της Iyengar γιόγκα στην Πούνε της Ινδίας, και ως μέλος της αγγλικής ομάδας παρακολούθησε επί έναν μήνα το τελευταίο εντατικό τμήμα εκπαίδευσης δασκάλων και αφοσιωμένων μαθητών με δάσκαλο τον ίδιο τον BKS Iyengar.
Το 2000 προτάθηκε στην ιταλική ομοσπονδία για εξετάσεις από την Ιταλίδα δασκάλα του Bianca Strens, η οποία επί πέντε χρόνια επισκεπτόταν την Ελλάδα για εκπαίδευση, και πιστοποιήθηκε στη μέθοδο Iyengar. Έκτοτε, έχει ανελιχθεί στο Επίπεδο 3 στην ιεραρχία της Iyengar γιόγκα και επισκέπτεται ανελλιπώς το RIMYI, συνεχίζοντας την προσωπική του εξέλιξη.
Το 2012, με τις ευλογίες του BKS Iyengar ίδρυσε το Iyengar Yoga Centre Sofia στη γειτονική Βουλγαρία, με μοναδικό του μέλημα τη διάδοση της Iyengar στη Βουλγαρία, όπου δεν υπήρχαν πιστοποιημένοι δάσκαλοι. Σήμερα, η Βουλγαρία διαθέτει τουλάχιστον 10 πιστοποιημένους δασκάλους και ο Χρίστος μοιράζει πλέον τη διδασκαλία του μεταξύ Αθήνας και Σόφιας.

Τι λένε για εμάς

Στο Shakti Yoga Studio η γιόγκα δεν είναι απλώς μια άσκηση ενδυνάμωσης και χαλάρωσης. Είναι ένα «φωτεινό μονοπάτι» αυτοπραγμάτωσης. Και οι δύο δάσκαλοι, Χάρις και Χρίστος, είναι έμπειροι, πάντα ενημερωμένοι και μεθοδικοί. Θα πω περισσότερα για τη Χάρις επειδή με αυτήν έχω κάνει τα περισσότερα μαθήματα τα 8 τελευταία χρόνια. Η Χάρις με την ενορατική και αισθαντική της ματιά σε καθοδηγεί προσωποποιημένα, με σύνεση και σοφία. Είναι δίπλα σου σε κάθε βήμα, νιώθεις τη ματιά της, την υποστήριξη και το νοιάξιμό της. Παράλληλα, όμως, ως σοφή δασκάλα, ξέρει πότε έρχεται η ώρα να αποσύρει τη συστηματική υποστήριξή της για να σε αφήσει να ανοίξεις τα δικά σου φτερά και να εμπιστευτείς τον εαυτό σου. Το Shakti Yoga Studio δεν είναι ένα ακόμα στούντιο, είναι δυνατή εμπειρία ζωής για μια ζωή που αξίζει να τη ζεις!

Αλεξάνδρα Χ. Κουλουμπαρίτση
MEd, PhD Αναλυτικό Πρόγραμμα, Διδακτική, Αξιολόγηση
Επίτιμη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

While in Athens a few summers ago, I came across Shakti Yoga Studio. My life has not been the same since. I saw a light in Haris (the teacher) that has stayed with me since, a light that is filled with love and acceptance. As an Iyengar instructor, she is patient and passionate about the practice. Yoga is challenging but relaxing at the same time. I never feel better than after practice. The Shakti Yoga Studio is in the heart of Athens and Greek culture. At Shakti, there is a strong and wonderful community of devoted students of all levels who will welcome you in class. It is also fun and a great way to meet people from all over the world. Namaste,

Pam Ring
Office of Equal Opportunities,
Tufts University, Boston, MA

Νιώθω τυχερή κι ευγνώμων για τις μνήμες, τις γεμάτες παρατήρηση και μετασχηματισμό, όντας μαθήτρια έντεκα χρόνια στο στούντιο μας.

Σοφία Φερτάκη

Προσωπικά, η Iyengar Yoga, με την καθοδήγηση της Χάρις, μου άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή. Έχοντας ανατομικές δυσκολίες, που γίνονταν αξεπέραστες όσο περνούσε ο καιρός για άλλους τρόπους άσκησης, η Iyengar είχε λύσεις που προσαρμόστηκαν ακριβώς στις δικές μου ιδιαιτερότητες και μου έδωσαν τη δυνατότητα να ξεπεράσω αρκετά προβλήματα αλλά και να εξελιχθώ σε μεγάλο βαθμό.
Πιστεύω πως είναι ένα σύστημα Yoga που απαιτεί Δασκάλους με πολύ υψηλή τεχνική κατάρτιση, αυτοπειθαρχία, βαθιά γνώση πάνω στο ανθρώπινο σώμα αλλά και ενσυναίσθηση για τις ανάγκες του κάθε μαθητή χωριστά. Και αυτά η Χάρις με το Shakti Yoga Studio, μου τα πρόσφεραν απλόχερα. Την ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και συνεχίζω με ενθουσιασμό!

Τάμμυ Τσέκου

Καταπληκτική η μέθοδος Iyengar, καταπληκτικοί και οι δάσκαλοί μου. Στράφηκα στη γιόγκα πριν από 15 χρόνια, χωρίς να ξέρω τίποτα για αυτήν, ύστερα από συμβουλή γιατρού, καθώς το νευρικό μου σύστημα βρισκόταν υπό κατάρρευση. Η συγκυρία, η τύχη, πες, το έφερε να βρεθεί στο δρόμο μου η Iyengar. Αλλά, ταυτόχρονα, συνάντησα και δύο δασκάλους, τη Χάρι Λυρώνη και για ένα διάστημα και τον Χρίστο Παύλου, οι οποίοι με καθοδήγησαν σωστά, με την αγάπη, το πάθος τους και την αφοσίωσή τους στη γιόγκα. Το όφελος στο σώμα και την ψυχή μου είναι τεράστιο, όπως και η ευγνωμοσύνη μου στους δασκάλους μου.

Ρίτσα Δημάκου

Όταν ένα παιδί πηγαίνει σε ένα μάθημα με χαμόγελο για περισσότερο από 3 χρόνια, ξέρεις ότι κάτι καλό συμβαίνει εκεί. Το να μαθαίνει όχι μόνο να εκτελεί απαιτητικές άσανες, αλλά και την ονομασία τους στα σανσκριτικά με αμείωτη όρεξη αποτελεί ακράδαντη απόδειξη των ικανοτήτων του δασκάλου του. Στο Shakti Yoga Studio η γιόγκα δεν αντιμετωπίζεται σαν παιχνίδι, διδάσκεται με όλες τις αρχές που διέπουν τη φιλοσοφία της Iyengar, με όλο το θεωρητικό υπόβαθρο, αλλά με σεβασμό και κατανόηση της παιδικής ψυχοσύνθεσης. «Εκείνο που μου αρέσει στη γιόγκα είναι ότι μπορώ να την κάνω με τους δικούς μου ρυθμούς. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Η γιόγκα με περιμένει πότε θα είμαι εγώ έτοιμη. Αυτό δεν θα γινόταν σε καμία άλλη άσκηση». Η απάντηση της 10χρονης κόρης μου στο ερώτημα «Γιατί σου αρέσει η γιόγκα;» είναι η απάντηση που θα έπρεπε να δίνουν όλα τα παιδιά για όλα τα μαθήματα. Η ευλυγισία, η ευεξία αμέσως μετά από κάθε μάθημα, η κατάκτηση νέων επιτευγμάτων χωρίς πίεση και άγχος είναι κατ’ εμέ οφέλη ζωής. Η Χάρις είναι μια χαρισματική δασκάλα. Στέκεται πάνω από κάθε παιδί, κατανοεί πρώτα το χαρακτήρα του και τον δουλεύει μαζί με το σώμα του σε ένα υγιές και όμορφο μεγάλωμα. Νιώθω τυχερή που το παιδί μου γνώρισε τη γιόγκα μέσα από τη ματιά της.

Kέλλυ Σώκου

Η Χάρις αποτελεί έμπνευση, αλλά και παράδειγμα προς μίμηση για την αγάπη της, την αφοσίωσή της και τη δοτικότητά της στη διδασκαλία της και ως προς το σύστημα της Iyengar Yoga. Την εμπιστεύτηκα απόλυτα από τα πρώτα μαθήματα μαζί της, καθώς είχε δείξει ιδιαίτερη φροντίδα, έγνοια και γνώση σε τραυματισμούς που έφερα τότε. Νιώθω ευγνωμοσύνη που έχουμε τέτοιους δασκάλους στην Αθήνα και την ευχαριστώ και ως ασκούμενη αλλά και ως δασκάλα.

Στέλλα Παπαθεοδώρου
Aπόφοιτος ΤΕΦΑΑ, Δασκάλα pilates και yoga

Νιώθω τυχερή και ευλογημένη που γνώρισα τη Χάρις και που εντάχθηκα στον κόσμο της Iyengar Yoga! Το Shakti Yoga Studio αποτελεί μια υπέροχη στοά, που κύριο μέλημα της είναι να καταφέρουμε να εντρυφήσουμε στην πρακτική μας. Η Χάρις λειτουργεί ως φωτεινός οδηγός και αξιότιμος συνοδοιπόρος στο μονοπάτι του καθενός μας. Καταφέρνει να προσφέρει προσωπικές συμβουλές, προτροπές και παρατηρήσεις παράλληλα με την μετάδοση της φιλοσοφίας του Iyengar. Ο ήπιος ρυθμός, η παραμονή στην κάθε asana, η εστίαση στην ευθυγράμμιση, η υποβοήθηση με εξαρτήματα, όπου και όταν χρειάζεται, είναι κάποια από τα στοιχεία της Iyenger yoga που με έκαναν να νιώσω από την πρώτη στιγμή οικεία και όμορφα κατά την πρακτική μου.

Φαίδρα Σεβαστίδου

Έβλεπα εκείνη την όμορφη αφίσα συνεχώς μπροστά μου και τη θαύμαζα. Μαθήματα Γιόγκα! Και σκεφτόμουν, με τις ανύπαρκτες γνώσεις που είχα, ότι δεν είναι για μένα. Είναι δύσκολο, διαφορετικό από όσα ήξερα, απευθύνεται σε άλλους, σκεφτόμουν. Και ξανά μπροστά μου την επόμενη χρονιά, διαπιστώνοντας ότι εκείνο το στούντιο βρίσκεται 10' από το σπίτι μου. Σκέφτηκα ότι δεν είναι τυχαίο κι ευτυχώς τόλμησα. Ήξερα από πριν το δοκιμαστικό μάθημα ότι θα έμενα. Έχουν περάσει 7 χρόνια και δεν το μετάνιωσα μία στιγμή. Κάθε μάθημα μια εμπειρία, ένα μάθημα ζωής, μια δοκιμασία, ένα βήμα πιο κοντά στον εαυτό μου. Να τον γνωρίζω περισσότερο, να τον ανακαλύπτω, να μαθαίνω πώς να τον σέβομαι, να γνωρίζω το σώμα μου και να αντιλαμβάνομαι τι μου ζητάει και σιγά σιγά, με το πέρασμα του χρόνου, να μάθω να μην το αγνοώ. Και ταυτόχρονα να σέβομαι τη μοναδικότητα των γύρω μου χωρίς να κρίνω, χωρίς να συγκρίνω. Να δέχομαι, να αποδέχομαι, να ευγνωμονώ. Και όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα χάρη στη δασκάλα μου. Με την υπομονή της, τη διάθεσή της, την αφοσίωση της σ' αυτό που κάνει, τη γνώση της, η οποία δε σταματά ποτέ. Συνεχώς μαθαίνει, ψάχνει, δοκιμάζει, γίνεται κι εκείνη μαθήτρια για να προσφέρει λίγο ακόμα παραπάνω. Γίνεται δασκάλα, μέντορας, φίλη, ψυχολόγος, εξομολόγος... Στις καλές στιγμές κοντά, στις δύσκολες ακόμα πιο κοντά. Δεν μπορώ να αγνοήσω τη μοναδική φιγούρα του Χρίστου. Μπορεί να μην έρχομαι συχνά σε επαφή μαζί του όμως, κάθε μάθημά του, εμπειρία ζωής. Ο σεβασμός που αποπνέει, οι λιγοστές, μεστές κουβέντες του, η ηρεμία του, η "αυστηρότητά" του μέσα από το ήθος του, η ενέργειά του, η διάθεσή του να μεταδώσει όσα γνωρίζει.
Νομίζω ότι το ευχαριστώ για όσα μου έχουν προσφέρει είναι φτωχό, λίγο. Δεν μπορεί να περιγράψει όλα όσα νιώθω γι' αυτούς, για τα δώρα που έχω πάρει από αυτούς. Αλλά υποψιάζομαι ότι παίρνουν το ευχαριστώ βλέποντας τα αποτελέσματα του έργου τους.
Πολλές φορές λέω κρίμα που άργησα να ανακαλύψω τη γιόγκα! Αμέσως όμως σκέφτομαι πόσο είμαι τυχερή, ευγνώμων που τη γνώρισα. Και ακόμα πιο ευγνώμων γιατί την γνώρισα από αυτούς τους δύο ανθρώπους.

Βάσω Σκαρτσιλάκη

Η αυθεντική Iyengar Yoga διδάσκεται αποκλειστικά και μόνο από πιστοποιημένους δασκάλους. Οι διδάσκοντες στο Shakti Yoga Studio διαθέτουν το Σήμα Πιστοποίησης Δασκάλων Iyengar Yoga, ένα σήμα αρτιότητας, σαφήνειας και κατανόησης σε βάθος. Για να έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν αυτό το λογότυπο έχουν εκπαιδευτεί άρτια και διατηρούν το επίπεδό τους.