ShaktiYogaStudio

Ινδική φιλοσοφία

Για 8η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Κέντρο Ινδικών και Ελληνο-Ινδικών Σπουδών Αθηνών διοργανώνουμε 3 κύκλους διδασκαλίας γύρω από την ινδική φιλοσοφία με τον Ινδολόγο καθηγητή και συγγραφέα Δημήτρη Βασιλειάδη, Διδάκτορα της Φιλοσοφίας και των Θρησκευμάτων (Πανεπιστήμιο του Μπεναρές).

Τα μαθήματα είναι ειδικά διαμορφωμένα για τη θεωρητική κατάρτιση μαθητών και δασκάλων της γιόγκα, ωστόσο απευθύνονται σε οποιονδήποτε διαθέτει βασικές γνώσεις ινδικής φιλοσοφίας. Γενικότερα, κύκλοι μαθημάτων έχουν αναπτυχθεί στα παρακάτω θέματα:

  • Η ΒΕΔΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
  • ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΟΥΠΑΝΙΣΑΔΩΝ
  • ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΜΠΑΓΚΑΒΑΤ ΓΚΙΤΑ
  • ΤΑ ΕΞΙ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
  • ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΣΑΝΚΥΑ ΚΑΡΙΚΑ
  • ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ ΣΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΑΝΤΖΑΛΙ
  • ΚΑΣΜΙΡ ΣΑΪΒΙΣΜ (ΜΟΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΝΤΡΑ)
  • ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΣΙΒΑ ΣΟΥΤΡΑ & ΣΙΒΑ ΣΑΜΧΙΤΑ
  • ΜΑΧΑΓΙΑΝΑ ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ (ΣΟΥΝΥΑΒΑΝΤΑ & ΒΙΓΚΙΑΝΑΒΑΝΤΑ)
  • ΤΖΑЇΝΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΙΝΔΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ


Φέτος συνεχίζουμε με τη μελέτη των Spandakārikās του Vasugupta και της Spandanirṇaya του Kṣemarāja, όπου μελετάμε και φιλοσοφούμε γύρω από τη φύση του πρωταρχικού παλμού της θείας συνείδησης. Η μελέτη μας ξεκίνησε ήδη από τα τέλη Μαρτίου 2017 και συνεχίζεται ως σήμερα και έως ότου ολοκληρωθεί η σπουδή του κειμένου.

Ο κύκλος αυτός αποσκοπεί να προσφέρει σε δασκάλους και μελετητές της γιόγκα μια βαθύτερη γνώση και κατανόηση των βασικών κειμένων της γιόγκα. Τα μαθήματα απευθύνονται σε άτομα που έχουν βασικές γνώσεις της φιλοσοφίας της γιόγκα και για φέτος ξεκινούν την Πέμπτη, 1η Νοεμβρίου 2018 και θα γίνονται κάθε Πέμπτη, 11:00-12:30 στην αίθουσα του Shakti Yoga Studio στο Μετς.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές παρακαλώ στείλτε μέιλ στο info@shakti.gr ή στο indogreekstudies@gmail.com

ΝΒ: Μπορείτε να ενημερωθείτε για τους κύκλους μαθημάτων ινδικής φιλοσοφίας όλων των επιπέδων από τον Δρ Δημήτρη Βασιλειάδη στην ιστοσελίδα της ΕΛΙΝΕΠΑ.

Το Shakti Yoga Studio σε συνεργασία με το Κέντρο Ινδικών & Ελληνο-Ινδικών Σπουδών Αθηνών και τον Ινδολόγο καθηγητή και συγγραφέα Δρ Δημήτρη Βασιλειάδη διοργανώνει μία νέα σειρά εννέα μηνιαίων διαλέξεων ινδικής φιλοσοφίας. Οι φετινές διαλέξεις με θέμα «Μεγάλοι Ινδοί Δάσκαλοι και η Διδασκαλία τους» απευθύνονται σε μαθητές και δασκάλους της γιόγκα, αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να αποκτήσει μία ευρύτερη γνώση πάνω στη διδασκαλία ορισμένων από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της αρχαίας και σύγχρονης Ινδίας, που άφησαν τη σφραγίδα τους στην παγκόσμια σκέψη.

Ανάμεσα στους δασκάλους που θα μελετηθούν είναι ο Μαχαβίρα, ο Βούδας, ο Πατάντζαλι και ο Καπίλα, ο Ναγκαρζούνα και ο Σανκαρατσάρια, ο Αμπιναβαγκούπτα, ο Καμπίρ και η Μίρα Μπάι, ο Βιβεκανάντα, ο Γιογκανάντα, ο Κρισναματσάρια, ο Σιβανάντα, ο Ραμάνα Μαχάρσι, ο Αουρομπίντο, ο Κρισναμούρτι, ο Όσο και άλλες μεγάλες μορφές του νέο-ινδουϊσμού.

 

Η κάθε διάλεξη διαρκεί 2 ώρες και γίνεται με προβολή διαφανειών και βίντεο στην αίθουσα του Shakti Yoga Studio μία φορά τον μήνα, ημέρα Σάββατο και ώρα 13:00-15:00.

  1. Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018 – Κρισναμούρτι: Ο μοναχικός ταξιδιώτης
  2. Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 – Μαχαβίρα: Απελευθέρωση από την ύλη
  3. Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018 – BKS Iyengar: Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννησή του
  4. Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2019 – Βούδας: Το μεσαίο μονοπάτι της αλληλεξάρτησης
  5. Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2019 – Καπίλα και Πατάντζαλι: Ο δυϊσμός της ύλης και του πνεύματος
  6. Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 – Ναγκαρζούνα και Σανκαρατσάρια: Η μεγάλη αντιπαλότητα της ύπαρξης και της μη ύπαρξης
  7. Σάββατο, 6 Απριλίου 2019 – Αμπιναβαγκούπτα: Η αυτογνωσία στον Σαϊβισμό του Κασμίρ
  8. Σάββατο, 11 Μαΐου 2019 – Καμπίρ και Μίρα Μπάι: Το κίνημα της Μπάκτι
  9. Σάββατο, 8 Ιουνίου 2019 – Από τον Βιβεκανάντα στον Όσο: Η επέκταση του νεο-ινδουϊσμού στη Δύση.
  10. Όσοι μαθητές ολοκληρώσουν την παρακολούθηση όλου του κύκλου διαλέξεων λαμβάνουν πιστοποίηση σπουδών από το Κέντρο Ινδικών και Ελληνο-Ινδικών Σπουδών Αθηνών.

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες, στείλτε e-mail στο info@shakti.gr ή στο indohellenic@gmail.com.

ΝΒ: Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα αλλαγής των παραπάνω ημερομηνιών.

  1. Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017
  2. Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017
  3. Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018
  4. Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018
  5. Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018
  6. Σάββατο, 21 Απριλίου 2018
  7. Σάββατο, 19 Μαΐου 2018
  8. Σάββατο, 8 Ιουνίου 2018

ΝΒ: Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα αλλαγής των παραπάνω ημερομηνιών.

  1. Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
  2. Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016
  3. Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016
  4. Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017
  5. Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017
  6. Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017
  7. Σάββατο, 8 Απριλίου 2017
  8. Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

ΝΒ: Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα αλλαγής των παραπάνω ημερομηνιών.

  1. Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015 – Συγκριτική Παρουσίαση της Ελληνικής και Ινδικής Φιλοσοφίας. Σχέση μεταξύ ελληνικής και ινδικής φιλοσοφίας. Ιστορικές επαφές, ιδεολογικές ομοιότητες και διαφορές. Μελέτη κειμένου: Οι Έλληνες στην Ινδία, Έλληνες και Βουδισμός.
  2. Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015 – Ακολουθώντας τον Φυσικό Νόμο – Η Βεδική Αντίληψη της Ζωής. Οι τέσσερις Βέδες, η σανσκριτική γλώσσα, η βεδική φιλοσοφία, η βεδική εκπαίδευση, μοναχισμός και κοινωνία, οι τέσσερις σκοποί της ζωής, οι τέσσερις κοινωνικές τάξεις (κάστες). Μελέτη κειμένου: Ο Ύμνος της Δημιουργίας.
  3. Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016 – Από την Τελετουργία στη Γνώση – Η Φιλοσοφία των Ουπανισάδων. Η μετάβαση από την τελετουργία στη γνώση, η μυστική διδασκαλία, Βράχμα και Άτμα, τα τέσσερα μεγάλα ρητά, Μάγια ή Άγνοια, οι κυριότερες Ουπανισάδες. Μελέτη κειμένου: Ισαβάσια Ουπανισάδ.
  4. Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016 -Ινδικά Έπη – Το Τραγούδι του Κρίσνα. Η ένωση της βεδικής με τις αυτόχθονες ινδικές θρησκείες, η Ραμαγιάνα και η Μαχαμπαράτα, η γιόγκα στην Μπαγκαβάτ Γκίτα (Γνώση, Δράση, Αφοσίωση). Μελέτη κειμένου: Μπαγκαβάτ Γκίτα.
  5. Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016 – Οι Ανορθόδοξοι: Βουδισμός, Τζαϊνισμός, Υλισμός. Η γνωσιολογική, μεταφυσική και ηθική φιλοσοφία του ινδικού υλισμού (Charvaka), Τζαϊνισμός (anekantavada, syadvada, δέσμευση και απελευθέρωση), Βουδισμός (η διδασκαλία του Βούδα, αρχικές και μεταγενέστερες σχολές στην Ινδία, το Θιβέτ και την Ιαπωνία, Νιρβάνα). Μελέτη κειμένου: Νταμαπάντα.
  6. Σάββατο, 16 Απριλίου 2016 – Ορθολογισμός και Ρεαλισμός – Οι Ορθόδοξες Βραχμανικές σχολές. Βαϊσέσικα, Νιάγια, Μιμάμσα, Γιόγκα (τα οκτώ βήματα της γιόγκα του Πατάντζαλι) και Σάνκυα (η θεωρία της αιτιότητας, ψυχή και φύση: δύο αιώνιες πραγματικότητες, τα τρία γκούνας, δέσμευση και απελευθέρωση). Μελέτη: Σάνκυα Καρίκα, Γιόγκα Σούτρα.
  7. Σάββατο, 28 Μαΐου 2016 – Βεδάντα και Τάντρα. Οι σχολές και η φιλοσοφία της Βεδάντα. Η ανάπτυξη της ταντρικής παράδοσης, οι ταντρικές σχολές, φιλοσοφία της Τάντρα. Μελέτη: Αβαντούτα Γκίτα, Σίβα Σούτρα.
  8. Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016 – Σύγχρονοι Ινδοί Φιλόσοφοι, Μαχάτμα Γκάντι και Ραβιντρανάθ Ταγκόρ. Αναγέννηση, νεοϊνδουισμός, νεοβουδισμός, γκουρού, επιρροές από και προς τη Δύση. Μελέτη: Μαχάτμα Γκάντι, Ραβιντρανάθ Ταγκόρ.

ΝΒ: Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα αλλαγής των παραπάνω ημερομηνιών.

Σανσκριτικά

Τα μαθήματα σανσκριτικών έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Ινδικών και Ελληνο-Ινδικών Σπουδών Αθηνών, Νικολάου Φλώρου 15, Νέα Φιλοθέη, 115 24 Αθήνα (Μετρό Πανόρμου). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να στείλετε mail στην ηλεκτρονική δ/νση indohellenic@gmail.com.

Για τέταρτη χρονιά η Ελληνο-Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού & Ανάπτυξης και το Shakti Yoga Studio διοργανώνουν μηνιαία μαθήματα για αρχάριους και προχωρημένους μαθητές στη σανσκριτική γλώσσα με τον ινδολόγο καθηγητή και συγγραφέα Δρ Δημήτρη Βασιλειάδη.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΑΝΣΚΡΙΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ – ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ

Από το Σάββατο 31 Οκτωβρίου ξεκινάει νέος κύκλος μηνιαίων μαθημάτων σανσκριτικής για αρχάριους. Η διδασκαλία περιλαμβάνει την εκμάθηση της ντεβανάγκαρι γραφής, λεξιλόγιο, βασικές προτάσεις, γραμματική και μελέτη σανσκριτικών κειμένων. Με την ολοκλήρωση του κύκλου αυτού οι μαθητές θα μπορούν να ενταχθούν στον επόμενο κύκλο εκμάθησης σανσκριτικών μέσα από τη μελέτη της Μπαγκαβάτ Γκίτα.

Τα μαθήματα αρχαρίων θα διεξάγονται μία φορά τον μήνα, ημέρα Σάββατο και ώρα 15:15-17:15 τις ακόλουθες ημερομηνίες:

  1. Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015
  2. Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015
  3. Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016
  4. Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016
  5. Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016
  6. Σάββατο, 16 Απριλίου 2016
  7. Σάββατο, 28 Μαΐου 2016
  8. Σάββατο, 04 Ιουνίου 2016

ΝΒ: Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα αλλαγής των παραπάνω ημερομηνιών.

Βρείτε μας στα social

Πείτε μας ένα γειά

Design Team
Ζωή Κόλλια | Ιωάννα Κερ
Implementation
SeviCreativeStudio
© Copyright 2016 - 2020
All rights reserved